Σελίδες

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Γ3

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας  οι μαθητές του Γ3 του 4ου Γυμνασίου Ρόδου εργάστηκαν σε ομάδες, με σκοπό να φτιάξουν μια εργασία την οποία και θα δημοσιεύσουν στο ιστολόγιο αυτό.Αξιοποιώντας το υλικό που υπάρχει στο σχολικό εγχειρίδιο στις ενότητες  17(ο ερχομός του Καποδίστρια  στην Ελλάδα και η δολοφονία του ) και  18 (ο ερχομός του 'Οθωνα στην Ελλάδα και το κίνημα του 1843 ) δημιούργησαν τις εργασίες που  θα δείτε  με τους παρακάτω τίτλους:



1η Ομάδα: Το ημερολόγιο του Καποδίστρια μια μέρα πριν τη δολοφονία του.
2η Ομάδα:Δημοσιογράφος σχολιάζει σε άρθρο εφήμερίδας της εποχής τη δολοφονία του Καποδίστρια και την ενθρόνιση του Όθωνα.
3η Ομάδα : Επιστολή των Άγγλων προς τους Γάλλους μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια που εξηγεί την απόφαση για την ανάληψη της εξουσίας από τον Όθωνα. 
4η Ομάδα : Ο Όθωνας στέλνει γράμμα σε ένα φίλο του στη Βαυαρία μετά την ανάληψη της εξουσίας.

5η Ομάδα : Ομιλία του Κωλέττη εναντίον του Καποδίστρια.



ΟΜΑΔΑ 1
ΘΕΜΑ: ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ
Ημερολόγιο,     
  Σήμερα 26 Σεπτεμβρίου 1831 το κλίμα είναι  βαρύ , βαρύς ο  πόνος της ψυχής , βαρύς και ο καημός μου. Έγω όταν ήρθα είχα ένα όνειρο για αυτόν τον τόπο, είχα όνειρο τη δημιουργία ενός      οργανωμένου κράτους και ήθελα να΄μαι δίπλα στους πληγωμένους  Έλληνες . Έιμαι εδώ μόνος μου, τίποτα δεν μου ΄χει μείνει παραμόνο η πίστη μου για την πατρίδα μου . Φοβάμαι γιατί ξέρω ότι η ζωή μου μπορεί από στιγμή σε στιγμή να τελειώσει έτσι όπως ο ήλιος πέφτει στην αυγή. Δύσκολο .... δύσκολο να βγώ από δω , έξω οι εξεγέρσεις συνεχίζονται κατά της απόφασής μου για ανασυγκρότηση του κράτους . Ο συντροφός μου ο Εϋνάρδος έρχεται με κακά μαντάτα .Ετοιμάζουν το φόνο μου, μου είπε . Ο καημός μου είναι μεγαλύτερος , η πίστη στην ψυχή μου τελειώνει, ο χρόνος μου τελειώνει και η ζωή μου . Φωνές ακούω απέξω, μα μέσα στην ψυχή μου καίγεται ο φόβος μου και η αναπνοή μου. Περνάει η μέρα και νιώθω την πατρίδα να πεθαίνει. Αυτό ήταν! Θα πεθάνω ηρωικά με πίστη στην ψυχή μου. Δεν τους κατηγορώ, δεν τους κρατάω κακία και ξέρω ότι μετά το θάνατο μου θα αλλάξουν γνώμη για μένα και τότε θα καταλάβουν ότι ήμουν εδώ για το καλό τους. Αυτά που γράφω είναι τα τελευταία μου λόγια …η μέρα τελειώνει …




Κυριάκος Σ., Αντελίνα Π.  , Ροσέν  Ρ. , Μπι Τ. ,Κατερίνα Π.



ΟΜΑΔΑ 2Η
Θέμα : Ο σχολιασμός της δολοφονίας του Καποδίστρια και του ερχομού του Όθωνα

                                                                                     20/11/1832
Εφημερίς  "Η Ακρόπολις "

«Η άλλη Πλευρά»

Το ταξίδι των κυβερνητών

Ο Καποδίστριας δολοφονείται. Ο ανήλικος Όθωνας αναγορεύεται βασιλιάς της Ελλάδος.


Καποδίστριας


  Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831 στην περιοχή του Ναυπλίου δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας,  ο κυβερνήτης της Ελλάδας. Κύριοι ύποπτοι της δολοφονίας του θεωρήθηκαν ο Κωνσταντίνος και ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης.Η πολιτική του κυβερνήτη Καποδίστρια αποσκοπούσε στη συγκρότηση ενός ισχυρού συγκεντρωτικού κράτους κατά τα δυτικά πρότυπα. Κάτι που δημιούργησε αρκετές αντιδράσεις.
  Οι ισχυροί πρόκριτοι, οι πλούσιοι πλοιοκτήτες καθώς και οι Φαναριώτες ήταν αρκετά δυσαρεστημένοι με την πολιτική οργάνωση του κυβερνήτη Καποδίστρια. Επίσης φιλελεύθεροι διανοούμενοι κατακεραύνωναν τον αυταρχισμό του Καποδίστρια και ζητούσαν συνταγματικές ελευθερίες. Η Αγγλία και η Γαλλία τον θεωρούσαν πράκτορα των ρωσικών συμφερόντων και γι’αυτό υποκινούσαν αντικαποδιστριακές κινήσεις.
Αυτές ήταν οι κατηγορίες εναντίον του Καποδίστρια. Όμως πίσω από αυτές κατηγορίες υπήρξαν ομάδες και πρόσωπα. Όπως για παράδειγμα το αγγλικό και γαλλικό κόμμα που βρισκόταν πίσω από τις αντικαποδιστριακές κινήσεις της Αγγλίας και της Γαλλίας.
Όλη αυτή  η δυσαρέσκεια των πολιτικών παραγόντων από την εσωτερική και εξωτερική πολιτική του Καποδίστρια, άρχισε να μορφοποιείται σε οργανωμένη αντιπολίτευση κυρίως μετά την Δ’ Εθνοσυνέλευση, στην  οποία ψηφίστηκε ένα από τα πιο δημοκρατικά πολιτικά συντάγματα της Ελλάδας και επιβεβαιώθηκε η συγκέντρωση όλων των εξουσιών στα χέρια του κυβερνήτη καθώς και η αναστολή του συντάγματος. Ο κυβερνήτης  ανέτρεξε σε αυτές τις ενέργειες, γιατί έκρινε ότι αυτός ο τρόπος ήταν ο ιδανικότερος για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της χώρας εγκαίρως.
Οι αιτίες της σύγκρουσης μεταξύ του Καποδίστρια και των διάφορων πολιτικών τάσεων και ομάδων συμφερόντων ήταν οι διάφορες επιδιώξεις και πολιτικές συνήθειες που σχημάτισαν την λεγόμενη αντιπολίτευση. Στις αρχές του 1831 σημειώθηκαν εξεγέρσεις, με αποκορύφωμα την ανατίναξη  των δύο μεγαλύτερων πολεμικών πλοίων στον Πόρο από τον αντίπαλο του κυβερνήτη, Α. Μιαούλη.
Η ένταση κορυφώθηκε όταν ο Καποδίστριας φυλάκισε τον πρόκριτο της Μάνης Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, θεωρώντας τον υπεύθυνο για αντικυβερνητικές ενέργειες. Στις 27 Σεπτεμβρίου  ο αδελφός και ο γιος του Πετρομπέη δολοφόνησαν τον κυβερνήτη.
  Ήταν αρκετά άδικο για τον Καποδίστρια να φύγει από την ζωή τόσο νωρίς αφού δέχτηκε να κυβερνήσει σε μια κατερειπωμένη χώρα που η κατάσταση ήταν τόσο τραγική και ο λαός αρκετά εξαθλιωμένος. Ο ίδιος προσπάθησε να διαμορφώσει την πολιτική οργάνωση  με όσο πιο σωστό τρόπο μπορούσε.
Όπως ανέφερε και ο συνεργάτης-φίλος του Καποδίστρια Εϋνάρδος, έβαλε πάνω απ’τό δικό τους συμφέρον το όφελος της πατρίδας του, δεν πολιτεύτηκε με βάση τις συμπάθειες και αντιπάθειες, δε φοβήθηκε να πάρει μέτρα που αρχικά φάνταζαν αντιλαϊκά, αλλά ήταν απαραίτητα για την ανάπτυξη της χώρας και δεν κοίταξε την υστεροφημία του αλλά την ανόρθωση της Ελλάδας.

Όθωνας

Το 1832 ορίζεται βασιλιάς της Ελλάδας ο 17χρονος Όθωνας, γιος του βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου Α΄.
Οι μεγάλες δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία) ήθελαν να αποτρέψουν τη δημιουργία μίας εστίας αναταραχής στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Έτσι οι μεγάλες Δυνάμεις και η Βαυαρία υπέγραψαν, το Μάιο του 1832, τη συνθήκη του Λονδίνου. Σε αυτή τη συνθήκη o Όθωνας αναγορευόταν βασιλιάς της Ελλάδας. Ως πολίτευμα του νέου κράτους, ορίστηκε η απόλυτη μοναρχία. Ακόμα, χορηγήθηκε στο ελληνικό κράτος ένα δάνειο 20 εκατομμυρίων φράγκων ως πρώτη δόση ενός ποσού που θα έφτανε συνολικά τα 60 εκατομμύρια φράγκα. Ο Όθωνας αποβιβάστηκε στο Ναύπλιο στις 25 Ιανουαρίου 1833 συνοδευόμενος από τριμελή αντιβασιλεία Βαυαρών (μέχρι την ενηλικίωση του το 1835). Ο ελληνικός λαός υποδέχτηκε με ενθουσιασμό τον Όθωνα , γιατί πίστευε ότι η άφιξη του θα τερμάτιζε τις εμφύλιες συγκρούσεις και μια νέα ειρηνική περίοδος θα άνθιζε. Ο λαός πίστεψε ότι η κατάσταση θα καλυτέρευε, όμως διαψεύστηκε διότι κυβερνούσε ο Αρμανσμπρερκ κάτι που τους απογοήτευσε αρκετά. 



Δέσποινα Σ., Μπέσα  Π. , Δανάη Τ. , Χρυσούλα  Π. ,  Βασιλική Π.



ΟΜΑΔΑ 3

Θέμα: Επιστολή προς τους Γάλλους που  περιγράφει την κατάσταση στην Ελλάδα μετά την δολοφονία του Καποδίστρια και πριν την ανάληψη της εξουσίας από τον Όθωνα.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΑΛΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ
Στις μέρες μας η Ελλάδα περνάει δύσκολες στιγμές. Πιστεύω ακράδαντα ότι θα έπρεπε να πάρουμε κάποια νέα μέτρα όσον αφορά τον τομέα της διοίκησης της χώρας.
Πρώτα απ’ όλα, η Ελλάδα έχει σημειώσει πολλά επιτεύγματα. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος έχει καταφέρει να διευρύνει τα σύνορά της     ενσωματώνοντας όλα τα εδάφη νοτίως της γραμμής Αμβρακικού κόλπου - Παγασητικού κόπλου. Από τότε το ελληνικό κράτος περιλαμβάνει την Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, τα νησιά του Αργασαρωνικού, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και τις Σποράδες. Κατά δεύτερον οι Έλληνες θεωρώντας την πολιτική του Καποδίστρια αυταρχική αποφάσισαν να κρατήσουν δύσπιστη στάση. Αυτό σημαίνει ότι δεν αποδέχονταν την επιλογή του Καποδίστρια να συγκροτήσει ένα συγκεντρωτικό κράτος.

Ενώ, πιστεύεται ότι ο φόνος του Καποδίστρια θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα, πιστεύω ότι αυτό θα οδηγήσει στην αναρχία. Για αυτό τον λόγο οφέιλουμε να βελτιώσουμε την κατάσταση αυτή.
 Έτσι, θα πρότεινα να στείλουμε στην Ελλάδα ένα άτομο το οποίο θα ανακηρυχθεί βασιλιάς. Αυτή η κίνησή μας αποσκοπεί στην καλύτερη διοίκηση της χώρας. Επιπλέον, θα ήθελε να προσφέρουμε ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό στους Έλληνες ως δάνειο για να τους βοηθήσουμε να έχουν ανάπτυξη σε διάφορους τομείς. Πρέπει οι Έλληνες να γίνουν μια σημαντική δύναμη στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και με την συνεργασία τους να αυξήσουμε την επιρροή μας σε όλη την Ευρώπη.
Γενικά, νομίζω πως οι Έλληνες θα αποτελέσουν στο μέλλον μια υπολογίσιμη δύναμη αρκεί να τους βοηθήσουμε στον οικονομικό τομέα, που είναι η βάση για την ανάπτυξη μιας χώρας.

Δημήτρης Σ. , Γιάννης Π. , Σπύρος Χ . , Κώστας Π. , Βασίλης Ο. 




Ομάδα 4
Θέμα: Ο Όθωνας στέλνει ένα γράμμα σε έναν φίλο του στην Βαυαρία.

Αγαπητέ μου φίλε Johann,
   Σύμφωνα με ότι όρισε η συνθήκη  του Λονδίνου πέρυσι το 1832, αναγκάστηκα να έρθω στην Ελλάδα για να κυβερνήσω. Επειδή είμαι ανήλικος όμως ο πατέρας μου όρισε την αντιβασιλεία, μία επιτροπή διακυβέρνησης μέχρι να ενηλικιωθώ.
   Όχι ότι δεν ξέρω τα βασικά. Τα ξέρω. Τα έχω μάθει από τον πατέρα μου. Πρέπει όμως να ομολογήσω ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε άθλια κατάσταση και θα είναι αρκετά δύσκολο να ανασυγκροτηθεί
   Νιώθω πως ο πατέρας μου με αδίκησε πάλι! Όποια δουλειά θέλει να αποφύγει εκείνος, στέλνει εμένα να την τακτοποιήσω. Όπως και τώρα. Η διοίκηση ενός κράτους σε τραγική κατάσταση, δεν είναι στις προτεραιότητές του. Πότε θα καταλάβει επιτέλους ότι θέλω να ζήσω και εγώ όπως μ’ αρέσει; Πάλι καλά με καταλαβαίνεις τουλάχιστον εσύ φίλε μου!
Γράψε μου σύντομα.
Όθωνας.

Ρηγώ π. , Μαρία Π.,Σοφία π. , Κώστας Σ. , Γιώργος Τ. , Μαριάντζελα Χ.


Ομάδα 5

Θέμα: Ομιλία του Ιωάννης Κωλέττης εναντίον του Καποδίστρια

       Τα λάθη του Καποδίστρια 

Ως αρχηγός του γαλλικού κάμματος Ιωάννης Κωλέττης
υποστηρίζω ότι ο Ιωάννης Καποδίστριας έχει κάνειαρκετά τραγικά λάθη όσον αφορα την διακυβέρνηση του.
Το πρώτο λάθος του Ιωάννη Καποδίστρια ήταν να οργανώσει  ένα συγκεντρωτικό κράτος. Το δεύτερο λάθος του Ιωάννη Καποδίστρια ήταν να φυλακίσει τον πρόκριτο της Μάνης Πετρομπέη Μαυρομιχάλη θεωρώντας τον υπεύθυνο για αντικυβερνητικές κινήσεις. Επίσης προκάλεσεμεγάλη ζημιά στην εκπαίδευση με την απόφαση του ναμην δημιουργήσει ένα πανεπιστήμιο.



Μανώλης Χ., Ελπίδα Τ., Λοίζος Υ. , Ειρήνη Σ., Δημήτρης Φ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.