Σελίδες

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Γ1

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας  οι μαθητές του Γ1 του 4ου Γυμνασίου Ρόδου εργάστηκαν σε ομάδες, με σκοπό να φτιάξουν μια εργασία την οποία και θα δημοσιεύσουν στο ιστολόγιο αυτό.Αξιοποιώντας το υλικό που υπάρχει στο σχολικό εγχειρίδιο στις ενότητες  18 (ο ερχομός του 'Οθωνα στην Ελλάδα και το κίνημα του 1843 ) και  19 (από το κίνημα του 1843 εως την έξωση του Όθωνα) δημιούργησαν τις εργασίες που  θα δείτε  με τους παρακάτω τίτλους:

1η Ομάδα: Ο Άρμανσμπεργκ, μέλος της αντιβασιλίας, μιλάει σε ένα άρθρο μιας γαλλικής εφημερίδας για το έργο της αντιβασιλείας .

2η Ομάδα: Ο Μακρυγιάνννης περιγράφει στα απομνημονεύματά του το κίνημα της 3ης Σεπτεμρίου.

3η Ομάδα : Δημοσιογράφος της εποχής σε άρθρο του καυτηριάζει τη λειτουργία του πολιτεύματος και σχολιάζει τη νίκη του Ι. Κωλέττη στις εκλογές.

4η Ομάδα : Οι αυτόχθονεςστέλνουν στην κυβέρνηση επιστολή και εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τους ετερόχθονες.

5η Ομάδα : Ομιλία του Κωλέττη για τη Μ. Ιδέα στην Εθνοσυνέλευση του 1844.



 1η Ομάδα: Ο Άρμανσμπεργκ, μέλος της αντιβασιλίας, μιλάει σε ένα άρθρο μιας γαλλικής εφημερίδας για το έργο της αντιβασιλείας .


Τα καλά της Αντιβασιλείας

   Από την στιγμή που ήρθε η Αντιβασιλεία στην Ελλάδα μόνο καλά έχει επιφέρει. Η εξαθλιωτική κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί , όλα αυτά χάρη στην Αντιβασιλεία. Αν δεν κυβερνούσε αυτή δεν θα είχε αλλάξει τίποτα, ίσα-ίσα τα πράγματα θα ήταν χειρότερα.
    Πιο συγκεκριμένα, για να αποκατασταθεί η ηρεμία στον τόπο δημοσίευσαν αυστηρότατους νόμους. Αυτοί έχουν φυσικά προσωρινό χαρακτήρα και σκοπό την εξουδετέρωση αυτών των οποίων θέλουν να διασαλεύσουν την τάξη. Ειδικότερα, με αυτά τα μέτρα οι φόροι είναι ανάλογοι με το εισόδημα κάθε Έλληνα πολίτη. Επίσης είναι αυστηρά και παράλληλα δίκαια για τον πιο πλούσιο, αλλά και τον πιο φτωχό. Επιπλέον, η ασφάλεια αποκαταστάθηκε, εφόσον μειώθηκε η ληστεία και η πειρατεία και ο στρατός ανασυγκροτήθηκε και αποκαταστάθηκε η δικαιοσύνη.
    Η Αντιβασιλεία ακόμη έχει αυξήσει το εισόδημα της χώρας και έχει εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες. Επιπροσθέτως, η ανεργία έχει μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό αφού έχει αναπτυχθεί η γεωργία, η βιομηχανία και το εμπόριο. Αυτές οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν έχουν θρέψει χιλιάδες οικογένειες.
      Συμπερασματικά, η περίοδος της Αντιβασιλείας ωφέλησε την ελληνική κοινωνία, συνέβαλε στην γενικότερη ανάπτυξη του κράτους και ρύθμισε όλους τους τομείς που είχαν σοβαρά προβλήματα.



2η Ομάδα: Ο Μακρυγιάνννης περιγράφει στα απομνημονεύματά του το κίνημα της 3ης Σεπτεμρίου.



03.09.43
Ομάδα 2η
Ø Ο Μακρυγιάννης περιγράφει στα απομνημονεύματά του
το κίνημα της 3ης Σεπτεμβρίου 1843.

Ήρθε η ώρα να αρχίσω να υλοποιήσω τις σκέψεις μου,κάτι πρέπει να κάνω διότι εγώ και οι υπόλοιποι αγωνιστές προσπαθήσαμε τόσο για την  Ελλάδα και τώρα δεν γίναμε αποδεκτοί από τις ένοπλες δυνάμεις του κράτους.Μείναμε χωρίς κανένα φόρο ζωής και αυτό με δυσαρέστησε τόσο εμένα όσο και τους άλλους συναγωνιστές.Εκτός αυτού η οικονομική κατάσταση των αγροτών χειροτερεύει και στην ύπαιθρο αναπτύσσεται η λειστεία.Επιπλέον η  Ελλάδα αδυνατεί να εξοφλήσει τα δάνεια της με αποτέλεσμα οι δυνάμεις να επιβάλλουν οικονομικό έλεγχο στην χώρα μας και περικοπή των κρατικών δαπανών.Οι στρατιωτικοί είναι από τα πρώτα θύματα των περικοπών και έτσι στρέφονται εναντίον του  γενική αναταραχή οδηγείται σε έντονη πολιτική κινητοποίηση.Με πρωτεργάτες τους Α.Μακρόκαρδος ,Ι.Κωλέττη,Α.Μεταξά και Α.Λόντο δηλαδή τους πολιτικούς όλων των κομμάτων.Κοινή είναι η πεποίθηση ότι η παραχώρηση συντάγματος θα απελάσει τη χώρα από τους Βαυαρούς και θα την ανακούφιση από την οικονομική και κοινωνική κρίση.Έτσι το 1843 αποφάσισα με επικεφαλής εμένα και τον Δημήτριο Καλλέργη με απλούς πολίτες συγκεντρωθήκαμε έξω από τα ανάκτορα και απαιτήσαμε από τον Όθωνα να παραχωρήσει το σύνταγμα.Αυτός αν και αρχικά αρνήθηκε στη συνέχεια υποχρεώθηκε να προκηρύξει εθνοσυνέλευση που θα ψηφιστεί σύνταγμα.Έτσι επιτέλους τελείωσε η περίοδος της απόλυτης μοναρχίας του Όθωνα.


Σάρρα Ιορδάνου                                                                                                                                      Ζωή Γιαλλούση                                                                                                                                                                                                                                                     Στέλλα Βαρβαρή                                                                                                                                                             Μαρία Ευθυμίου



3η Ομάδα : Δημοσιογράφος της εποχής σε άρθρο του καυτηριάζει τη λειτουργία του πολιτεύματος και σχολιάζει τη νίκη του Ι. Κωλέττη στις εκλογές.



Ομάδα 3η
Δημοσιογράφος της εποχής σε άρθρο του καυτηριάζει τη λειτουργία του πολιτεύματος και σχολιάζει την νίκη του Κωλέττη στις εκλογες.
« Νίκη Κωλέττη και λειτουργίες πολιτεύματος »

Ενώ ο Όθωνας ετοιμάζεται για τον γάμο του, νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φώς που αφορούν τον Κωλέττη και την συνεργασία του με αυτόν.
Η περίοδος της Αντιβασιλείας στιγματίστηκε από το πολίτευμα της βασιλικής απολυταρχίας και το συγκεντρωτικό σύστημα διακυβέρνησης. Επειδή, όμως, η κατάσταση της Ελλάδας χειροτέρευε. Έτσι την 3η Σεπτεμβρίου έγινε  ένα κίνημα που οδήγησε σε έντονη πολιτική κινητοποίηση με πρωτεργάτες τους Ι. Κωλέττη,  Α. Μαυροκορδάτο, Α. Μεταξά και Α. Λόντο, με απώτερο σκοπό να παραχωρηθεί σύνταγμα από τον Όθωνα.
Η πολιτική σταδιοδρομία του Κωλέττη άρχισε με την ηγεσία του γαλλικού κόμματος. Ανέβηκε  στην εξουσία το 1844 όταν έχασε τις εκλογές η Κυβέρνηση Μαυροκορδάτου. Ήταν η πρώτη κυβέρνηση που προέκυψε από εκλογές και η οποία είχε σημαντική διάρκεια ζωής (3 χρόνια). Για να πάρει την εξουσία όμως χρησιμοποιήθηκαν αθέμιτα μέσα όπως καλπονοθεία, εκβιασμοί και χρηματισμοί για να επηρεαστούν οι ψηφοφόροι. Το κόμμα του Κωλέττη παραβίασε κατ’ επανάληψη το  σύνταγμα, συνεργάστηκε με τον Όθωνα, αγνόησε την Βουλή και χρησιμοποίησε κρατικούς πόρους για την εξυπηρέτηση των ψηφοφόρων του.
Με την Εθνοσυνέλευση που συγκλήθηκε το 1844, θεσπίστηκε το πολίτευμα της συνταγματικής μοναρχίας. Την νομοθετική εξουσία ασκούσαν από κοινού ο βασιλιάς και η Γερουσία, τα μέλη της οποίας διορίζονταν απόν τον βασιλιά. Την εκτελεστική εξουσία ασκούσε  ο βασιλιάς μέσω υπουργών που διόριζε ο ίδιος. Την δικαστική εξουσία ασκούσαν οι δικαστές που ορίζονταν και παύονταν από τον βασιλιά. Μπορεί να παραχωρήθηκε σύνταγμα στον λαό, αλλά τα μέλη του συντάγματος όριζε ο βασιλιάς. Έτσι, ο Όθωνας είχε πάλι συγκεντρωμένη όλη την εξουσία πάνω του και μπορούσε να την ελέγχει συνεχώς.
Ονόματα: Ιωάννα Α. , Μιραμπέλα Ε. , Αθηνά Α. , Λουκία Δ. , Αναστασία Γκ.

Μπορείτε να μεταβείτε στην ηλεκτρονική αφίσα μας εδώ: http://www.glogster.com/trelesarthrografes/-/g-6l3l3f6cjj15bua039vlla0



4η Ομάδα : Οι αυτόχθονεςστέλνουν στην κυβέρνηση επιστολή και εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τους ετερόχθονες.

5η Ομάδα : Ομιλία του Κωλέττη για τη Μ. Ιδέα στην Εθνοσυνέλευση του 1844.

  
Κύριες  και  κύριοι ,
Θα σας μιλήσω για την Μ.Ιδέα. Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας είναι το κέντρο της Ευρώπης. Περιβλέπεται από πολλές θάλασσες. Όσον αφορά την Μ. Ιδέα το πρώτο χρέος το ξεπλήρωσαν οι  προηγούμενες  γεννιές  μας. Το δεύτερο ανατέθηκε από εμάς  για το πνεύμα. Επίσης για την Μ.Ιδέα να δίνει το πληρεξούσιο του έθνους και να αποφασίζουν όχι πλέον για την τύχη της Ελλάδας αλλα για την Ελληνική φυλή. Επιθυμούν να είναι παρόντες σήμερα οι Γερμανοί, Κολωκοτρόνιοι, και άλλωτε της Εθνικής συνελεύσεως πληρεξούσιοι και αυτοί που πήραν τα όπλα για αυτόν τον σκοπό.                                                                                                             Τέλος, όσοι ήμασταν Ελληνες καταφέραμε να κερδίσουμε μέρος του όλου σκοπού. Μαριέττα  Κάππα 
Δήμητρα  Καλύβα
Τσαμπίκα  Καντά
Λευτέρης  Καραγιάννης
Φαίδρα Καταβεννάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.