Σελίδες

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια οικονομική κρίση του 1929



Νεότερη και σύγχρονη ιστορία                     Γ  ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Ενότητα 40        Τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια οικονομική κρίση του 1929

-Αποτελέσματα του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου
Υλικά και ηθικά καταρρακωμένη Ευρώπη :8 εκ. νεκροί 6 εκ. τραυματίες και ανάπηροι και υλικές ζημιές. Η μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία δανείζονται χρήματα από τις Ηπα

Σε κοινωνικό επίπεδο τα μεσαία στρώματα είχαν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά. (Μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες), οι γυναίκες μπαίνουν στην αγορά εργασίας και αποκτούν δικαίωμα ψήφου .

Σε πολιτικό επίπεδο η Ευρώπη άρχισε να χάνει την παγκόσμια ηγεμονία της και πλήττεται η συνοχή του αποικιακού συστήματος . Σε αυτό συνέβαλαν και οι ιδέες  ΄για αυτοδιάθεση των λαών΄,  καθώς και η αντιιμπεριαλιστικές θέσεις των σοσιαλιστών και κομμουνιστών . Πλήττεται επίσης το κύρος του φιλελεύθερου αστικού κράτους και ενισχύονται οι αυταρχικές εθνικιστικές και φασιστικές τάσεις .

-Η Ευρώπη στη δεκαετία του 1920
Αμοιβαία καχυποψία και ανταγωνισμός ανάμεσα στη Γερμανία και Γαλλία . Μετά την ανάκαμψη της οικονομίας υπογράφονται οι συνθήκες του Λοκάρνο ( Γαλλία- Γερμανία) για σεβασμό των συνόρων και ένα σύμφωνο μεταξύ Ηπα- Γαλλίας όπου καταδικάζεται ο πόλεμος .

-Οικονομική κρίση του 1929
Τη δεκαετία του 1920 → οικονομική ευημερία . Αύξηση βιομηχανικής παραγωγής, άνοδος των τιμών των μετοχών . Τον Οκτώβριο του 1929 μεγάλοι επενδυτές θέλοντας να ρευστοποιήσουν πουλούν μετοχές → προκαλείται πανικός ,σπεύδουν όλοι να πουλήσουν → γενική κατάρρευση των τιμών (μαύρη Πέμπτη).
Η οικονομική κρίση εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη κι έκλεισαν επιχειρήσεις, επιχειρηματίες καταστράφηκαν → άνεργοι .Όσες επιχειρήσεις άντεξαν την κρίση εξαγοράζουν σε χαμηλές τιμές τις υπόλοιπες → δημιουργία πανίσχυρων οικονομικών συγκροτημάτων .

-Η μεγάλη ύφεση επεκταση της κρίσης
Η κρίση επεκταθεί και στην Ευρώπη γιατί οι Ηπα αναγκάζονται να αποσύρουν τα δάνεια που έδωσαν σε ευρωπαϊκές χώρες( Γερμανία- Γαλλία) και στήριζαν  σ’ αυτά την ανασυγκρότησή τους → μεγάλη ύφεση .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.